måndag 20 februari 2012

Läser Himmelsdalen

Jag var faktiskt tvungen att ta en paus från I Wienerwald ... för det blev för deppigt. Återhämtar mig med Marie Hermanssons senaste, Himmelsdalen. Jag kan skryta med att jag faktiskt läst allt som Marie Hermansson gett ut och tycker mycket om. Hon kan vara lite ojämn, till exempel var jag inte sådär jätteförtjust i Svampkungens son som kom för några år sedan, men för det mesta håller hon hög klass.

Jag upptäckte Marie Hermansson genom C-kursen i litteraturvetenskap för länge, l ä n g e (törs inte tänka på hur länge sedan det är egentligen, så vi lämnar det nu) sedan. På själva uppsatsdelen ingick (och gör väl fortfarande antar jag) att inte bara skriva en uppsats utan även att opponera på en. Jag blev tilldelad en uppsats som hette "från saga till roman" och som behandlade Marie Hermanssons roman Snövit och dess likheter och olikheter med bröderna Grimms ursprungssaga.

Tyvärr - och det är inte likt mig - har jag glömt uppsatsförfattarens namn. Vad jag minns, däremot, var att det var en utmärkt uppsats och jag tyckte att det var kul att gräva ner mig i såväl romanen, sagan som själva uppsatsen. 

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Från saga till roman : individualisering, moderskult och dialog i Marie Hermanssons roman Snövit / av Lotta Saldert

Det låter riktigt intressant! Visst är det fascinerande att grotta ner sig i ett författarskap!

Catrin sa...

Å tack för info och välbehövligt kom-ihåg