torsdag 30 september 2010

Varför Putte är en saga

I helgen som var plockade jag och min son lingon och svamp. Vi hittade några gamla blåbär också, men de som fanns kvar på buskarna på våra bästa ställen var antingen torra, eller mjöliga. men lingonen var superfina och vår utflykt resulterade bland annat i både svampsås och lingon- och kolapaj.

Hursomhelst. Medan vi plockade de där lingonen funderade jag lite över Putte i Blåbärsskogen, en saga jag älskade högt som barn och har läst många gånger för mina egna. Jag sa till August att "är det inte konstigt att Putte är i skogen för att plocka BÅDE lingon och blåbär, de är ju inte mogna samtidigt" Och precis när jag sagt det kom jag på att inte nog med att dessa bär mognar vid olika tidpunkter på sommaren, dessutom på sista sidan av berättelsen ser man att han har dekorerat runt de uppdukade korgarna med såväl prästkrage som klöver och ringblommor i ett krus.

Ringblomman kan tydligen blomma långt in på hösten, så det säger jag inget om, men prästkragen blommar i juni och juli, i vissa delar av landet är den till och med utblommad till midsommar. Jag pratade om länge detta tills August avbröt och sa att "det är därför det är en SAGA, mamma. Det och att Putte blir förminskad av Blåbärsgubben"

1 kommentar:

Frida sa...

Hahaha. Ja, där fick du svar på tal ;)