tisdag 24 september 2013

Franska frestelser ...


Sommarens läsning har inte bara inneburit Agaat och Lena Nyman för min del utan även lite annat smått och gott. Till exempel lite trevlig fransk litteratur, föredömligt utgiven på trevliga Sekwa förlag.

Jag började sommaren med den lilla korta romanen Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt, som handlar om en medelålders kvinna, Jo, som har en sybehörsaffär som inte går strålande, en blogg om sömnad och handarbete, en man (som också heter Jo) som verkar lagom hygglig, två utflyttade barn och på det hela taget ett vanligt liv. Så vinner hon högsta vinsten på lotto. Och allt ställs på ända. Men inte på det sättet som jag gissade och när jag trodde att jag hade listat ut nästa steg, blev jag förvånad igen. Så den lilla historien som jag trodde var en förutsägbar,  men trevlig bagatell, var något helt annat. Trevlig föralldel, och puttrig som en fransk småstad, men med en aning bitter eftersmak. Klart läsvärd, även om den inte går till historien  - i alla fall inte på min topplista.Sekwa förlag brukar borga för god kvalitet och jag gillar verkligen deras utgivning överlag. Igelkottens elegans  av Muriel Barbéry var ett av mina första möten med förlaget, jag köpte och läste förstås Smaken av samma författare. Slukade Tatiana de Rosnays Bumerang och uppskattade även (till en viss del) Huset du älskade.  Den enda bok från Sekwa jag blivit riktigt besviken är Drömbokhandeln (varför skrev jag om här), men måste i alla fall ge förlaget en eloge för skicklig marknadsföring av densamma. Jag var så pepp och intresserad av den innan den ens getts ut tack vare skojig kommunikation kring boken.

Förra sommaren bestod halva min läshög av böcker från Sekwa. Så även i år visar det sig, förutom Grégoire Delacourt har jag även läst Underjordiska timmar av Delphine de Vigan och kod 400 av Sophie Divry. Jag kom aldrig riktigt bra in i kod 400, det är en lång monolog, som jag fann lite tröttsam tyvärr. Men Underjordiska timmar! Den gick inte att sluta läsa. Det är en ganska lågmäld berättelse, där det inte händer så mycket alls på det fysiska planet, samtidigt som det händer massor mentalt med huvudpersonen. Otroligt välskrivet och drabbande.
Nu surfar jag vidare på Sekwas hemsida och letar efter nya godbitar ...

2 kommentarer:

Cattis sa...

På förra årets bokmässa stannade jag länge i Sekwas (älskar också namnet) monter. Träffade och pratade länge med trevliga Helén Enqvist. Och kom såklart hem med flera böcker från förlaget. En av de bästa stunderna på mässan som jag skrivit om här: http://windupwomen.blogspot.se/2012/10/bokmassan.html.

Ugglanoboken sa...

Jag gillar också Sekwa jättemycket! Har bland annat skrivit om Kod 400 och Nina av en slump på min blogg:

http://www.ugglanoboken.blogspot.se