När salongen träffades i måndags efterfrågade Mia lite statistik. Hur många böcker har vi läst, vilka nationaliteter har författarna haft och är det någon som överväger? Vad har vi tyckt, har vi varit eniga eller inte?
Här kommer lite siffror:
Salongen träffades första gången 6 november 2007. Vi firade alltså två år bara häromdagen. Sedan dess har vi inom formen för salongen läst 16 böcker, om vi också räknar Buddenbrooks, som vi fortfarande håller på med. Ingen hade nämligen hunnit läsa ut den när vi sågs i måndags, så den fortsätter vara salongsbok tillsammans med valfri Herta Müller.
Redan första året läste vi det årets Nobelpristagare, som var Doris Lessing. Vi valde Martha och hade ganska olika åsikter. Flera av oss läste inte ut boken, men (och jag tror att det var Mia) var den som tyckte bäst om den och läste även fortsättningen. Mia - protestera om jag har fel! Nu när vi ger oss i kast med Herta Müller som fritt valt arbete till nästa salong, blir det alltså vår tredje, aktuella nobelpristagare. Vår fjärde nobelpristagare totalt sett, eftersom Buddenbrooks författare Thomas Mann fick priset 1929.
Lite om nationaliteter:
6 svenskar - alla nu levande utom en
3 amerikaner, 4 om man räknar även Junot Diaz. Han beskrivs ju som dominikan-amerikan och är född i Dominikanska Republiken. 5 om man också räknar Jhumpa Lahiri, som beskrivs som indisk-amerikansk författare, men hon bor i London. betyder det att hon är engelska nuförtiden?
1 dominikan-amerikan således
2 franska författare
1 japan
1 tysk
1 engelsk - och hit räknar jag alltså enbart Doris Lessing
Och så genderperspektivet:
6 kvinnor
10 män
Tur att vi valde Herta till nästa gång så att vi får lite jämnare statistik på den punkten!
Fortsättning följer
1 kommentar:
Tack! Rolig läsning. Ja visst var det jag som gillade Martha mest. Jag har fortsatt lite på sidan av och mina föräldrar läser också serien, fast de har gått om mig vid det här laget.
Skicka en kommentar