måndag 8 november 2010

Siri, Siri, Siri!


I lördags var jag, Anna och Catrin och lyssnade på Siri Hustvedt när hon pratade om sin senaste bok Den skakande kvinnan: eller en historia om mina nerver. Men vad bra och roligt det var! Kvinnan är helt enkelt genomsympatisk, intressant att lyssna på och genuint intresserad av sin publik. Mycket stimulerande. Och ett intressant samtal som pendlade mellan psykologi, psykoanalys, neurologi, litteratur, filosofi och lite medicinsk historia. Det diskuterades hallucinationer, hur minnet fungerar, drömmar och hysteri.

Som gammal psykologistuderande var det extra kul att höra en favoritförfattare prata om favoritämnen och dra paralleller mellan olika forskningsdiscipliner. Det diskuterades också - hur möten mellan discipliner berikar forskningen och hur gammal kunskap försvinner för att man har fullt upp med att försöka ha koll på allt som sker nu. "People know more and more about less and less" är ett citat som stannat kvar. Kvällen bjöd annars på många tänkvärda tankar och meningar.

Ingemar Fasth, producenten för Internationell författarscen, avslutade kvällen med att nästan utlova ett årligt Siri Hustvedt evenemang. Vilken bra idé!

Kvällen inleddes med att vi träffade Therese från Holly Hock , en blogg som jag och Catrin läser regelbundet. Kul att få träffa personen bakom - tack Therese för det initiativet! Med på träffen var också Jan från bloggen Jan i Varberg (inte Jan-Ivar Berg som någon felaktigt trodde att han hette).

4 kommentarer:

Hermia sa...

Tack för rapporten! Så trevligt och på alla sätt givande det verkar ha varit!

Cattis sa...

Det var det verkligen. Om du har möjlighet att gå nästa gång Siri är här så gör det!

Jenny sa...

Ja visst är hon helt suverän, Siri! Jag var alldeles uppfylld av henne när jag gick ifrån denna my inspirerande kväll. Så många kloka, mänskliga, insiktsfulla och intelligenta ord blev en fullträff! Jag älskar Siri sedan år tillbaka, men hade- helt galet...- kanske tänkt att hoppa denna. Men efter Siris fantastiska ord; inget snack; den måste läsas!

Frida (påhittade nöjen) sa...

Ni har ett litet award att "hämta" på min blogg!