onsdag 8 april 2009

Easter ParadeEfter Revolutionary Road ville jag läsa något mer av Richard Yates och då stod Easter Parade så lämpligt i bokhyllan. Easter Parade är berättelsen om systrarna Emily och Sarahs liv. De båda systrarna växer upp med sin excentriska och smått alkoholiserade mamma Pookie. Sarah är den söta syster som gifter sig tidigt och blir hemmafru på landet. Emily blir en yrkesarbetande kvinna som försöker hitta lyckan i sina olika förhållanden.
Det finns små detaljer i Easter Parade som påminner om Revolutionary Road t.ex. torra stekar och kvinnliga fastighetsmäklare. I Revolutinary Road finns förortens tristess och i Easter Parade får Sarah som lever på landet, se sitt liv glida genom hennes fingrar. Hon förfaller kroppsligt och mentalt och kan inte ta sig ur sitt destruktiva förhållande. Emily å sin sida flyttar mellan olika adresser i sitt liv. Hon verkar trivas bäst i staden där hon har jobb och träffar olika män men till sist kommer ensamheten och omfamnar henne totalt.
När det i Revoultionary Road fanns en strimma hopp i frustrationen och de plågsamma grälen så gräver Easter Parade långsamt ner sig mot det totala förfallet. De sista sidorna i Easter Parade är bland de mest plågsamma jag har läst. Man vill bara skrika "Nej, säg inte så, gör det inte, förstör inte allt!" men det går inte att hindra Emily.
Så vill du ha en riktigt bra men rätt plågsam läsning i påsk så ta dig an Easter Parade!

Inga kommentarer: