söndag 19 september 2010

Det här med att glömma

Det oroar mig att jag alltför ofta glömmer vad jag har läst. Jag kommer ihåg om jag tyckte något var bra eller dåligt, men jag kommer inte alltid ihåg vad böckerna handlade om, vilka personerna var och själva historien. Nu senast var det Gentlemen som visade sig vara en helt annan roman än den jag trodde jag läst. Det var jag ju i och för sig inte ensam om, men ändå. När vi valde att läsa Spill av Sigrid Combüchen blev jag glad. Inte bara för att jag var nyfiken på just den romanen utan för att jag vet att jag läst Combüchen för flera år sedan (1994 visade det sig) och verkligen, verkligen tyckt om. Letade nu i bokhyllan fram Korta och långa kapitel. Hittade en välläst pocketexemplar och började bläddra. Känner inte igen. Och ändå vet jag att jag tyckte så mycket om den en gång. Hur kan det komma sig? Jag är ändå en människa som kan komma ihåg färgen på strumporna som någon hade på sig vid ett visst tillfälle för en herrans massa år sedan. Jag är de små detaljernas minnesmästare och ändå. Begriper det inte. Jag antar att jag får vara tacksam för att jag i alla fall kommer ihåg ATT jag tyckte om, eller inte. Alltid något.

4 kommentarer:

Catrin sa...

Men jag kommer ihåg ALLT. Men tydligen (om man tänker på Gentlemen) inte precis som det var, men det är mer en tolkningsfråga än dåligt minne. Har bara läst Byrom av Combuchen! SPILL kom idag!

Vixxtoria sa...

Jag har sedan länge skrivit upp de böcker jag läser och så betygsätter jag dem från 1-5, oftast med plus och minus dessutom och utropstecken och sånt där, för att markera nån slags skala.

Ibland tittar jag på de där listorna och hittar nån bok som fått 5++++!!!!!! och jag minns inte vad det är för bok. Jag har aldrig hört talas om författaren, och titeln känns helt tagen ur luften. SÅNT är också konstigt.

Angående strumpor kommer jag inte ens ihåg vad jag själv satte på mig i morse. ;-)

Anonym sa...

"Korta och långa kapitel" är intertext i Spill.

LKE

Cattis sa...

LKE

Har precis insett det. Kanske kommer minnet tillbaka.