lördag 25 december 2010

Hårda klappar och böckernas bok

Tomten hade tydligen läst min bok-önskelista här på bloggen. I mina paket fanns nämligen både Solar av Ian McEwan, The shaking woman av Siri Hustvedt och Jag är Leopardpojkens dotter av Johanna Nilsson. Tack snälla tomten, maken och svärmor.

En tradition som vi hade under många år i min familj, och som nu har försvunnit med nya familjekonstellationer och nya traditioner, var att läsa julevangeliet. Det är en tradition som jag saknar en smula för det är en så vacker text, som börjar så här:

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad.
Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.


Nu ska jag sjunka ner i en soffa med Leopardpojkens dotter och njuta av julfriden.

1 kommentar:

YKW sa...

Den traditionen borde man ju försöka hålla eller skaffa sig. Men som sagt, det är inte lätt.