fredag 10 december 2010

I sängen med Mario Vargas Llosa

Idag är jag ledig och ligger kvar i sängen för att läsa klart Bockfesten. För vet ni, det tog sig mot slutet och nu vill jag absolut veta vad som händer och hur det går för alla.

Anna-Karin och David, som var de enda som läst ut boken när vi sågs igår, höll också med om att det hände något mot slutet som lyfte det hela. Jag var nog den som haft svårast att ta mig igenom den här romanen och har ju som ni vet bläddrat ganska friskt för att ta mig framåt. Medelbetyget blev en trea, en svag sådan som lägsta betyg från mig och en fyra som högsta betyg från David.

Vi pratade ganska länge om hur ens förväntningar på en bok påverkar läsningen. Till exempel så var vi ju flera som var besvikna på Spill, som vi hade höga förhoppningar på. Men David som hörde våra åsikter om den innan han började läsa tyckte att den var överraskande bra. Det har varit samma sak med flera av de Nobelpristagare vi läst, utom förra året då vi ínte riktigt visste vad vi hade att förvänta oss. Herta Müller blev de flesta av oss riktigt förtjusta i och ville genast läsa mer av. Intressant det där hur förväntningarna på en bok eller tillfället då man läser den påverkar vilken läsupplevelse det blir.

Nästa gång vi ses blir först i februari och tills dess ska vi läsa en härlig gammal klassiker - Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Förutom att vi alla verkligen ser fram emot det, är det fina att vi också vet vad vi har att vänta oss. Och nu undrar jag hur det kommer att påverka vår omläsning av detta mästerverk.

David och jag bestämde oss också för att läsa Jag är Leopardpojkens dotter som Catrin läste och skrev så fint om häromsistens. Så nu har jag åtminstone tre böcker på min julklappslista:
Solarav Ian McEwan
The shaking woman av Siri Hustvedt
Jag är Leopardpojkens dotter av Johanna Nilsson

Nu tillbaka till Bockfesten och den rafflande avslutningen!

1 kommentar:

Catrin sa...

Det var min polan också, men inte en rad har bivit läst idag!