söndag 17 maj 2009

Böcker jag inte vill läsa

Någon jag kände en gång sa att hennes stora sorg i livet var att hon aldrig skulle hinna läsa alla böcker som hon ville läsa. Det fanns för många. Jag tänker på det ibland, för det är ju precis så att jag aldrig kommer att hinna läsa precis allt som jag skulle vilja.

Igår slog det mig att det också finns en massa böcker som jag faktiskt inte vill läsa, som av olika anledningar inte intresserar mig. På den listan finns till exempel Millenniumtrilogin och Låt den rätte komma in. Jag vet att "alla" tycker att de är jättebra och att det i princip tillhör allmänbildningen att ha läst dem. Jag har också tänkt ibland att jag kanske skulle ta och läsa dem ändå. Men tyvärr - jag hittar ingen som helst drivkraft att göra det. Och vetskapen om att det finns böcker som jag inte vill läsa och behöver lägga tid på, gör det på något sätt lättare att acceptera att jag aldrig kommer att hinna med alla de böcker jag vill. En konstig logik, men så är det.

5 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Du har så rätt! Det är viktigt att våga vägra vissa böcker. Lika viktigt som att våga lägga ifrån sig en bok som inte har visat sig fängsla efter max 100 sidor... Varför slösa tiden på sånt??

C. sa...

Just de böcker du nämner, har jag tänkt precis samma sak om! Men eftersom jag ändå är nyfiken, men absolut inte vill läsa dem, så har jag lyssnat på dem. Det är inte samma sak, men det funkar jättesmidigt när jag jobbar (inom industri, blir lätt långtråkigt..). Jag tänkte också att nu när jag ska sommarjobba ska jag dra igenom en massa tråkiga deckare som man "borde läsa" och som är lättsmälta och däremot prima att lyssna på samtidigt som man gör annat.

Jag måste även påpeka att de böckerna är ingenting att ha. Jag gillar dem inte alls. Så du missar inte direkt något..
Och våga vägra!!! Jag vägrar Jan Guillou.. och deckare, men deckarna ska jag ju som sagt bättra på..

Maria Marteleur sa...

Jag har inte heller gett mig på dem, jag tror inte att de är allmänbildning, men alla frågar om man har läst dem hela tiden. Om man säger nej, tror de att de ljuger när man säger att man läser mycket annat :)

Catrin sa...

Håller inte med om att de hör till allmänbildningen. Det tycker jag däremot att vissa klassiker gör.

Jag har läst både Millenumtrilogin och Låt den rätte komma in och visst - jag var både road och underhållen under en period, men ingen av dessa böcker har lämnat något störra avtryck eller intryck.

Man kan både ha dem och mista dem.

Tycker att det är hemskt kul med framgången utomlands för dessa böcker och jag tycker det är hemskt tråkit för stackars Stieg Larson att han aldrig fick uppleva det.

Cattis sa...

jag menade naturligtvis inte på allvar att de tillhör allmänbildningen (därav "i princip"), men det är onekligen så att nästan alla har läst dem och blir oerhört förvånade när man inte har gjort det.