lördag 22 januari 2011

Fågeln ännu en gång eller 1Q84?

Som Cattis i denna salong och många andra redan uppmärksammat är vårens bokcirkelbok i P1 Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Boken som inspirerat oss till namnet på såväl salong som blogg.

När vi startade bloggen, ett år efter att salongen hade haft sin premiär på restaurang Järnet i Gamla Stan, behövde vi ett namn. Cattis och jag spånade kring namn på kända författare eller titlar och kom på att vi ville heta Wind Up Birds, eftersom vi avgudar Murakami (intill besatthetens gräns hos vissa, inga namn nämnda) och för att vi är såna birds förstås. Det vara bara det att att adressen windupbirds.blogspot.com var upptaget så vi ändrade raskt till travestin Wind up Women och förkortade det till snärtiga WOW. Och det dröjde minst ett halvår innan vi ens upptäckte att förkortningen är felaktig, men då hade den liksom namnet redan satt sig och så är det med det.

Jag är lite sugen på att följa Bokcirkelns i P1 läsning av Fågeln ... Jag läste den för två år sedan och det var en av mina bästa läsupplevelser. Jag ar hittills gillat samtliga Murakami jag läst, men Fågeln... och Kafka på Stranden tillhör dem jag gillat allra bäst. I salongen har vi två som håller Norwegian Wood högst, men den tycker jag minst om av alla Murakami jag läst.

Men jag måste erkänna att hur sugen jag än är på att följa bokcirkeln och läsa om min favorit-Murakami så är nog min längtan efter att hugga in på något helt nytt av vår favorit ÄNNU större. 1Q84 kommer i svensk översättning på Norstedts i mars. Månne det blir vår nästa salongsbok? Eller en djupdykning i Murakamis författarskap och både läsa nytt och läsa om? Decisions, decisions!

3 kommentarer:

bokstödet sa...

Murakami är en av mina stora favoriter också även om jag tycker att hans romaner ganska mycket påminner om varandra.Jag är väldigt nyfiken Murakamis nya. Man får hållas sig till mars :) Jag har undrat vad Wind up Women kommer ifrån, men nu har jag fått svaret.

Anonym sa...

Har ni nån malmöavdelning? :) Har inte hunnit läsa Harukis senaste, jag och min sambo är grymma fans och gillar Harukis böcker som högläsning. Ser fram emot en ny! Och coolt att den kommer på svenska innan engelska... Har läst de flesta på engelska.

Catrin sa...

Ingen malmöavdelning (än?). Jag kan meddela att jag kastade mig över 1Q84 så fort den kom med posten och än så länge är jag inte besviken