fredag 27 februari 2009

Att laga mat är som poesi

Ikväll lagar jag mat. Jag lagar mat från grunden, på riktigt. Jag lagar BOEUF BOURGIGNONNE. det är något jag gör en gång om året. Det är poesi och terapi på samma gång och det blir fantastiskt gott.

Receptet jag använder är ur Julia Childs klassiker Det franska köket. Det är inte vilken kokbok som helst. Det franska köket är tillägnad Frankrike:  

Till La Belle France
vars bönder, fiskare, husmödrar och furstar - för att inte tala om dess kockar - genom generationer av uppslagrikt och kärleksfullt intresse skapat en av världens sköna konster

Citerat från försättsbladet. Här finns inte en enda porrig matbild, tagen med lätt softat lins. Inga publikfriande recept. Inga lätta steg-försteg-beskrivningar. Även om översättaren, Leon Nordin (ja, reklamgurun!) i sitt förord hyllar bokens disposition, tycker jag inte att den är ett dugg pedagogisk.

men det spelar ingen roll. Jag älskar den här kokboken, som jag köpte på en bokrea för 20 år sedan och sedan dess har jag lagat just Boeuf Bourgignonne en gång om året. Det tar minst ett dygn för att bli bra, och just nu har jag kommit halvvägs. Bon appétit!

2 kommentarer:

Mrs. B sa...

Å Julia Child, å köttgryta! Mums. Jag älskar båda, men 'min' version är Clotilde Dusouliers, från hennes kokbok Chocolate & Zucchini. Tar dock precis lika lång tid...

Anonym sa...

Matens filosofi
Ingredienser-kryddor

Oxssvanssoppa-brosk och skinn
Poesin-steker man bort

Lök' gör resten
Genom tårar-ser jag receptet!

MVH Gladiatan