tisdag 17 februari 2009

Böckerna som räddade mitt liv!


Diselverkstadens bibliotek har en föredragsserie som handlar om hur böcker påverkar våra liv. Jag kontaktade Per Perstrand, bibliotekarie på Diselverkstaden, för att få lite mer information.

-Vilken rolig föredragserie ni har "Böckerna som räddade mitt liv!". Förra veckan var det Promoe från Looptroop Rockers som pratade om sina favoritböcker. Vilka fler personer kan vi se fram emot?

Idag onsdag den 18:e kommer Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella, vilket ska bli mycket spännande. Fullsatt lär det bli också... Den 4:e mars kommer Åsa Sandell, kulturjournalist som sadlade om till proffsboxare, aktuell med sin självbiografi Bakom garden: ett boxarliv i tio ronder. 11 mars är det Peter Wahlbeck vilket jag personligen är mest peppad på, och sen avslutar vi den 25:e mars med Melker & Mattias, kända från SVT:s hårdrocksmagasin Rundgång.

-Det är en ganska brokig skara personer som kommer och berättar om böcker som förändrade deras liv. Vilka aspekter var viktiga när ni valde fördragshållare?

Idén var att välja kända människor som man inte traditionellt förknippar med läsning och böcker, för att komma bort från det traditionella författarbesöket man brukar köra på bibliotek. Personer som känns spännande och kan bjussa på inspirerande berättelser om sina bokupplevelser.

- Du som är en entusiastisk cineast, vilken bok har blivit den bästa filmatiseringen?

High Fidelity som var en lysande bok (och sannerligen slog an en sträng när jag läste den i min allra mest popnördiga ålder) blev en riktigt lyckad och rolig film i Stephen Frears och John Cusacks händer - jag känner mig klart osugen på att läsa om boken, men filmen ser jag gärna om varenda gång den vevas på någon kanal. Jack Black! Sam Mendes Road to Perdition, som bygger på en serieroman/graphic novel av Max Allan Collins, är ett av de få exemplen på när filmen faktiskt blir bättre än förlagan. Och slutligen Sagan om ringen-trilogin - jag skulle inte orka läsa Tolkiens böcker ens under pistolhot men filmerna blev sagolikt bra...

-Vi läser Revoultionary Road av Richard Yates just nu. Har du någon bok du kan rekommendera till vår nästa träff?

Kan varmt rekommendera Murakamis Kafka på stranden som var otroligt fascinerande och vacker och märklig (där finns det mycket att diskutera efteråt!), eller Junot Diaz Oscar Waos korta förunderliga liv för en riktigt saftig läsupplevelse.

-Kafka på stranden har vi läst och tyckt mycket om, får se om det blir någon mer Murakami snart.

-Slutligen den självklara frågan, vilka böcker förändrade ditt liv?

Förändrade mitt liv vetefan... men alla Stephen King-böcker jag plöjde som tonåring (åtminstone de riktigt bra, som The Shining och The Dead Zone) gav mig - inser jag, nu när jag tänker på det - nya insikter om världen och livet och vuxenskapet.

Böckerna som räddade mitt liv!, onsdagar kl.19 på Diselverkstadens bibliotek. Fri entré.

Böckerna som räddade mitt liv!

5 kommentarer:

Cattis sa...

High Fidelity är ju en av mina favoriter också:) Kul föreläsningsserie och kul med intervju, Mia!

Cattis sa...

Filmen alltså, jag har faktiskt inte läst boken

Catrin sa...

och jag gillade både bok och film

Mamma Mia sa...

Jag gillade också båda. Nu länkar Diselverstadens bibliotek till oss. Kul!

Cattis sa...

Nu måste jag nog läsa boken också bara för det. Men först off to bed för att kurera en förkylning på väg. Det har jag inte tid med. Jag ska ju träffa er båda i helgen (varsin dag dock) och det vill jag INTE missa!