söndag 15 februari 2009

Slutet på The End of Mr Y

Nu har jag till slut läst ut The End of Mr Y. Det tog sin lilla tid. En bok som verkade väldigt lovande och som jag tyckte mycket om bitvis, men som jag blev ganska besviken på till slut. Boken handlar om Ariel Manto, som av en händelse får tag på boken "The End of Mr Y" av författaren  Thomas Lumas, som hon specialiserat sig på. Ariel håller på med sin PhD i engelsk litteratur (om just Lumas) men hennes handledare och professor har försvunnit sedan en tid tillbaka. Det sägs vila en förbannelse över boken och Ariel räknar snart ut varför.

I början när Ariel börjar läsa boken, får vi som läsare också göra det. Det gillar jag inte alls, författaren kunde gott bara snabbt ha refererat handlingen. Jag var rädd ett tag att jag skulle behöva läsa hela den fiktiva boken, men som tur är handlar det bara om några kapitel. I boken, det vill säga den fiktiva, finns ett recept på hur man går in i det som författaren kallar "the Troposphere". Har ingen aning om hur det kommer att översättas, "Troposfären" kanske? Ariels första besök i troposfären är spännande och hon löser som sagt gåtan kring bokens förbannelse, liksom professor Burlems försvinnande.

Jag både tycker om och inte tycker om den här boken. Jag tycker mycket Ariel ochvad som händer i hennes vanliga liv. Experimenten med troposfären är spännande till en början. Men sedan blir det tråkigt och för mycket Sfi-fi för min smak (jag gillar ju bara realistiska böcker) och kanske lite för mycket fysik också. Jag hade velat se mer av Ariel i den här världen och mindre av henne i troposfären och jag hade gärna sett ett helt annat slut. Betyget blir en svag trea på den gamla femgradiga skalan.

här tycker andra om boken. En sak verkar vi alla ha gemensamt - att vi tycker att boken är snygg!

Inga kommentarer: