fredag 30 januari 2009

Läsning när det är som bäst


Jag har tidigare skrivit om böcker som inte infriat de förväntningar jag haft på dem. Chinua Achebes Things fall apart är raka motsatsen. Jag hade egentligen inga förväntningar, utan ville bara läsa mer afrikansk litteratur och tyckte att den verkade vara bra att börja med. Men Things fall apart är inte bara bra, den är fantastisk. Jag har verkligen njutit av att läsa den trots att det är en tung, rå och hemsk historia som berättas.

I centrum står Okonkwo en aktad man i sin klan. Han har hela sitt liv kämpat för att bli mer framgånsrik än sin misslyckade far. Han styr sin familj despostiskt och önskar sig hett att hans äldsta son skulle vara mer lik honom själv. Hela hans liv förändras när han av misstag råkar döda en klanmedlem och blir förvisad från klanen under sju år. Samtidigt sker stora förändringar i samhället runt omkring honom, då de vita missionärerna kommer. Förändringar som Okonkwo inte alls tycker om. Hans värld faller samman.

Achebe lyckas med konststycket att ge oss en tydlig berättelse som samtidigt diskuterar svåra frågor. Okonkwos historia är i sig intressant. Jag fascineras av hur Achebe lyckas få mig att förfäras över hans våldsamhet, samtidigt som det är ett, nästan med ömhet, tecknat porträtt av en man som drivs av en revanschlusta och ett bekräftelsebehov hela sitt liv. De primitiva, våldsamma inslagen i klanens kultur och riter likaså. Och så finns där krocken mellan de gamla stamtraditionerna, kolonialmakten, missionärerna och en västerländsk kultur.

Det är en viktig historia som berättas utan pekpinnar, utan att välja sida och utan att tvinga på läsaren någon åsikt. Den kommer att stanna hos mig länge och jag vill läsa mycket mer av Achebe!

5 kommentarer:

Catrin sa...

låna?

Cattis sa...

Självklart! Min svägerska var också intresserad, men den går snabbt att läsa ut. Hur var det i London? Blogginlägg om alla fantastiska nya böcker och härliga boklådor kanske? Kram

Catrin sa...

Den enda boklådan av klass jag besökte var just Daunt's Books - which I loved - sedan tillbringade jag nån timme i en av bokhandlarna på flygplatsen. Men Daunt's. Jag skulle kunna åka tillbaka till London enbart för att få gå dit igen. var där alldeles för kort tid, inte mer än två timmar tror jag.

Anonym sa...

I vår läsecirkel "Grannfruarna" läste vi först "Allt går sönder" och sedan "En halv gul sol"
Läsningen av den ena romanen förhöjde och fördjupade läsningen av den andra.
Har ni också läst båda i din läsecirkel?
Lena Kjersén Edman

Cattis sa...

Hej Lena,

Vi har inte läst någon av dem i salongen, men En halv gul sol ligger faktiskt på mitt sängbord och väntar på att bli läst. Jag är mycket förväntansfull!