onsdag 25 mars 2009

Köpstopp med förhinder


Jag bestämde mig för ett tag sedan att det fick räcka med bokinköp till Londonresan i april. Men idag kom jag på att det måste väl ändå bara gälla inköp för egen del?

Ett nytt bokpaket är således på väg med flera fina böcker till sonen: Pija Lindenbaums Gittan och gråvargarna, Gittan och älgbrorsorna och Else-Marie och småpapporna, Gösta Knutssons Pelle Svanslös får en kompis samt Tyrre den förskräcklige av Hans Wilhelm. De kommer alla att bli utmärkta som sysselsättning under våra resor framöver.

Nu sitter jag och grämer mig över att jag inte köpte Jan Lööfs Skrot-Nisse när jag ändå var i farten. Matildas katter, Morfar är sjörövare och Sagan om det röda äpplet är alla favoriter här hemma. Jag tror att det är något med Lööfs teckningar.

I Morfar är sjörövare finns för övrigt en mening som vi i familjen tycker är extra lustig. Morfar påstår att han har varit kapten på ett sjörövarskepp, men mormor avfärdar det: "Han ljuger, han har jobbat på posten i hela sitt liv". Vilket är helt sant i verkliga livet. Dessutom heter morfar Lööf i efternamn. På riktigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En samlingsbok med tre sagor av Jan Lööf, Bland annat Skrot-Nisse, och Sagan om det röda äpplet, fanns på Bokia (bland annat?) på bokrean, kanske finns det några ex kvar?

Catrin sa...

Här är vi också stora Lööf-supportrar. TIPS: Örnis bilar, med text av Carl-Johan de Geer. Och för vissa ängsliga barn härhemma har böckerna aóm Gittan varit både tröstande och stärkande.

Cattis sa...

När jag var yngre låtsades jag att jag var släkt med denne Lööf - stavningen är ju inte så vanlig. Men så är det tyvärr inte.

Örnis bilar och Skrot-Nisse nästa gång alltså!

Catrin sa...

Vi har mitt gamla exemplar av sagan om det röda äpplet, en bok jag älskade som barn. och det som är så kul med den och med alla Lööfs böcker är den där extra dimensionen till den vuxne läsraen. Har upptäckt massor med skojiga detaljer i den som jag inte upptäckte som barn. Så jag uppskattar den fortfarande.