måndag 30 mars 2009

Det ska vara en bokcirkel i år

Det är inte klokt vad vi i den litterära salongen Wind Up Women är trendkänsliga! För det ska vara en bokcirkel i år, det är ett som är säkert. Åtminstone om man får tro DN, som både i lördags och söndags ägnar fenomenet - om man nu kan kalla det så - avsevärda spaltcentimeter.

I DN:s utmärkta BOKLÖRDAG (här ska nämnas att jag är SvD-prenumerant,men köper DN varje lördag just på grund av Boklördag) var det i lördags en artikel (här är den) om P1:s Bokcirkeln som startat idag, måndag. I år är det Cora Sandels Alberte-trilogi som ska läsas och programledarens Marie Lundströms ord träffar mig rakt i huvudet på spiken när hon säger:

- Jag väljer sådana där böcker som man önskar att man hade läst, kanske till och med någon gång låtsas att man har läst för att man tror att alla andra har gjort.

För precis så är det med mig och Cora Sandel och Alberte. Klart att jag har läst den! och tyckte mycket om. Men det är inte sant. Har inte läst en rad. Men nu blir det ändring på det, för jag tänker hänga med i Bokcirkeln. Vill resten av salongen hänga på?

Och så i söndags. Ett stort reportage om bokcirklar med nedslag i tre specifika. Här fanns en hel del att inspireras av tycker jag. Upplägget att ses hemma hos varandra och den som valt bok bjuder på mat och vin verkar vara ett vanligt upplägg, som verkar väldigt trevligt, men som vi i WOW kommit överens om att det inte passar oss för närvarande. Flera lagar också mat som passar ihop med boken de läst och ska diskutera. I en grupp mejlade en av deltagarna (som var högstadielärare) ut diskussionsfrågor.

Hur det brukar gå till hos oss har vi bland annat berättat i Amelias stora höstnummer från september förra året. Tyvärr finns inte artikeln på nätet, men tidningen går att beställa på Amelias hemsida.

1 kommentar:

Anonym sa...

...Hur går det nu med Alberte? Om sanningen ska fram? undrar nyfiket cirkelledaren Marie Lundström. Som hälsar varmt välkommen till Bokcirkeln på nätet! www.sr.se/p1/bokcirkeln där alla som vill är med och pratar Alberte.