onsdag 18 mars 2009

Min nya kompis Helena Henschen

I vintras läste jag Hon älskade av Helena Henschen med stor behållning och var också på ett trevligt författarevenemang där Helena dels läste ur boken, men mest berättade om dess tillkomst och och om sin farmor, Signe Thiel, som också är bokens huvudperson.

Nu har jag läst Helena Henschens debutbok, I skuggan av ett brott. Boken handlar om de von sydowska morden, en riktigt stor nyhetshändelse på sin tid. Den 7 mars 1932 mördar Fredrik von Sydow sin far, Hjalmar von Sydow och två kvinnor ur tjänstefolket. Därefter beger han sig tillsammans med sin hustru Sofie till Uppsala, där kvällen avslutas med att han först skjuter sin fru och sedan sig själv.

Hjalmar von Sydow var Helena Henschens morfar och Fredrik följdaktligen hennes morbror. Helenas mamma var vid den här tiden 15 år och blev inte vittne till själva händelsen, men kom hem strax efter och upptäckte vad som skett tillsammans med en kusin. Morden har traumatiserat hela släkten genom generationer och de har inte ens talat om det hela. Om det över huvudtaget berörts har man refererat till det som "händelsen".

Helena Henschen gräver i arkiv, träffar efterlevande, intervjuar sina släktingar och andra som kan minnas något. Däremellan tecknar hon helt sin egen bild, fantiserar kring huvudpersonerna i dramat, drar egna slutsatser som hon är noga med att påpeka är hennes egna och gör inte anspråk på att kalla sin bok för någon slags sanning. Resultatet är förtjusande. Personskildringarna är ömsinta och respektfyllda, men varken mesiga eller undfallande, snarare spännande och det måste jag säga: skickligt gjorda. Jag blir nyfiken på varenda person hon gestaltar och vill veta mer. Dessutom njuter jag hämningslöst av hennes beskrivningar av högreståndslivet i Stockholm i början av seklet. Det är siden som frasar, fotogenlampor som sprider ett stilla, milt ljus, där är doften av manglade lakan och stärkta kragar, lykttändaren som nästan magiskt lyser upp stadslivet i skymningen. 

Romanen blandar tidsperioder och skeenden, Helenas egna motiv för tillkomsten av boken, hennes tankar kring händelsen och sina släktingar. Sorg över förlorad kärlek. Sorg över människor som inte kan mötas på grund av tidens krav på konventioner, ovana eller bara slumpen.

Jag hoppas så att Helena Henschen skriver på en ny bok!
 

2 kommentarer:

Cattis sa...

Ja, visst är hon bra! Och vilka familjer hon kommer ifrån... Jag hoppas också att det blir fler romaner av HH. Välkommen hem!

Full bokhylla sa...

Jag fick denna i Pocketbyte Mini hos En bok om dagen, ser fram emot att läsa den!